Ajankohtaista:

14.7.2016MUUTALue lisää »14.7.2016KAUPPALue lisää »14.7.2016KOIRAHOTELLILue lisää »
Etusivu  -  Lampaat  -  Hevoset  -  Agility  -  Koirahotelli  -  Kauppa   -  Yhteystiedot  -  Yrityksestä  -  Galleria  Yhteistyössä

Ratsutus

Ratsastan kaikenikäisiä ja kaikentasoisia hevosia rodusta ja taustasta riippumatta:
  • Läpiratsastus
  • Hevosen peruskoulutus ja jatkokoulutus
  • Ex-ravurien ratsukoulutus
  • "Ongelmatapaukset"

Toimialueena uusimaa sekä Orimattilan, Riihimäen ja Lahden alueet.

Minulla on paljon kokemusta ratsuhevosten, myös suomenhevosten kouluttamisesta sekä esim. entisten ravureiden opettamisesta ratsuiksi.


Rentous on mielestäni tärkein tekijä, joka säätelee hevosen koulutusta. 

Hevosen kouluttamisessa tärkeintä on rentouden säilyttäminen ja hevosen luonnollisen liikkeen salliminen kaikissa askellajeissa. Hevosta tulee rohkaista käyttämään kroppaansa rennosti ja  liikkumaan normaalin elastisen liikemallinsa mukaisesti, eikä oppia jännittämään/vastustamaan ratsastajan apuja.

Hevosen vapaata kaulan liikettä ei saa kahlita (kädellä ratsastaen pitää peräänannossa), vaan ratsastajan käden tulee olla rento ja joustava, jotta hevosella on vapaus itse hakeutua pehmeälle pyöreälle kaulalle.  Rennolla, vapaalla kaulan liikkeellä hevonen seuraa tuntumaa eteenpäin, tasapainottaa liikkumistaan, venyttää etujalkojen liikettä ja sitä kautta ohjaa selän rentoon ja elastiseen työskentelyyn.

Peräänanto lähtee aktiivisesta takaosasta sekä rentoudesta, jonka tuloksena hevonen pyrkii pehmeälle tuntumalle kädelle.

On tärkeää, että hevonen oppii kantamaan itsensä pyöreänä ja rentona alusta asti, jotta lihaksisto kehittyy oikein ja hevonen pystyy kantamaan ratsastajan painon. Hevosen tulee antaa itse oivaltaa oma tasapainonsa ja tahtinsa.

Rentous ei kuitenkaan tarkoita hitautta. Päinvastoin, rento hevonen uskaltaa liikkua vapautuneesti eteenpäin luonnollisessa tahdissa, liike näkyy ristiselän pehmeänä joustona ja liike etenee takaa kylkiä pitkin etuosaan. Päätä hevonen kannattelee kevyesti ja vapautuneen pään liikkeen kautta koko hevosen liike-energia tulee hevosesta ulos.

Kun hevonen on rento, se pystyy oppimaan asioita jännityksen sitä häiritsemättä.

Hyväliikkeinen hevonen pilataan helposti jarruttamalla koko ajan tiedostomatta tai pyytämällä liian varovaisesti liikettä eteenpäin, jolloin jäädään ratsastamaan puolikkain askelin. Lyhentynein askelin liikkuminen voi lyhentää lihaksia pysyvästi. Tämän jälkeen lihastasapainon korjaamisessa voi olla pitkä ja vaikea työ.


Hevoskohtainen ratsutus

Jotta ratsastuksesta saataisiin sekä ratsastajan että hevosen mielestä miellyttävää ja jotta hevosta voidaan kouluttaa eteenpäin, hevosen tulee vahvistua lihaksistoltaan. Koulutus ei saa tuntua liian raskaalta tai vaikealta, jotta psyyke kestää koulutusta. Toisinaan pitää jättäytyä samalle tasolle ja keskittyä vain kasvattamaan hevosen fyysistä kuntoa, jotta voidaan siirtyä eteenpäin. Tämä myös vahvistaa hevosen itseluottamusta ja auttaa rentouden säilymistä.

Päästäkseni pysyviin ja hyviin tuloksiin, ratsutan hevosia yksilöinä ja hevosten omassa tahdissa. En pyri edistämään kehitystä yhtään nopeammin kuin mihin hevoset ovat valmiita. Jokainen hevonen kehittyy eri tavalla, omaksuu asioita eri tahdissa sekä omaa erilaisen taustan.

Tästä syystä en voi antaa kiinteitä aikoja missä ajassa hevoselle opetetaan mitäkin.

Hevosen edistymiselle voidaan kuitenkin asettaa tavoitteet jotka pyritään saavuttamaan.


Minä ratsastajana

Ratsastajana haluan hevosten liikkuvan rentoina, suorina, taipuvan molempiin suuntiin ja olevan kuuliaisia eteen-, taakse-, ja sivullevieviin apuihin.
Ratsastajan on kuunneltava hevosta ja oltava hevoselle reilu.

Pidän tärkeänä että hevosilla työskennellään monipuolisesti lajista riippumatta:

Mielestäni hevosten pitäisi päästä työskentelemään myös ulkona maastossa heti sisäänratsastuksesta alkaen ja tekemään säännöllisesti mäkitreeniä sekä irrottavaa reipasta laukkatyöskentelyä.

Sileällä työskentelyn lisäksi hevosten pitäisi säännöllisesti päästä hyppäämään esteitä sekä työskentelemään puomien ja kavalettien avulla.

Nuoret hevoset pitäisi aina opettaa ohjasajolle, juoksutukseen ja irtohypytykseen ennen selkäännousua.


Jokainen hevosen kanssa työskentelevä kouluttaa hevosta joko opettaen uutta tai muokaten/vahvistaen vanhaa, joten olisi tärkeää että kaikki hevosta ratsastavat toimisivat samoilla selkeillä pelisäännöillä samaa lopputulosta tavoitellen.
Keveys, pehmeys ja helppous ratsastukseen syntyy, kun hevonen oppii ymmärtämään ja ennakoimaan ratsastajan apuja, ratsastajan tuntiessa mitä hevonen aikoo tehdä.


Ratsutus- hinnasto: 

    Ratsutus

    40€/h

    Ratsutus (n.1h) +hoito

    50€/krt

Alv. 24% sekä matkakulut sisältyvät hintoihin.

 

Ota yhteyttä:

Yhteydenotot ensisijaisesti s-postitse: primalsensefarm@gmail.com
p. 044 3754972/ Kristiina Kurtto

  storm.jpg
ratsutus1.jpg

ratsutushippi.jpg
storm_irtohypytys.jpg

Primal Sense Farm - Kristiina Kurtto - 0443754972 - www.primalsensefarm.fi - primalsensefarm@gmail.com - Y-tunnus 2488429-3 - Lunkkastentie 78, 07560 Pukkila